След като откриват тумор в гръбначния стълб на 21-годишна възраст, д-р

...
След като откриват тумор в гръбначния стълб на 21-годишна възраст, д-р
Коментари Харесай

„Никога не съм се питала "Защо на мен?": Д-р Дария Бояджиева остава в инвалидна количка, но вече лекува

След като откриват израстък в гръбначния дирек на 21-годишна възраст, д-р Дария Бояджиева претърпява няколко интервенции, има 9 винта в гръбначния винт и остава прикована в инвалидна количка. 

Туморът в гръбначния ѝ дирек е открит през втората година от следването ѝ. Въпреки това, тя съумява да приключи медицина, в края на 2018 година поставя Хипократовата клетва и към този момент практикува специалността си.

„ Никога не съм си задавала въпроса " Защо на мен? ". Никога “, споделя тя.

 Тази събота и неделя 1 мин. " Личностите " с Кристина Газиева: Силвия Рашкова - да живееш на един мирис  Роберта Кордано – първата глуха жена отпред на влиятелен университет Тази събота и неделя 12 мин. Роберта Кордано – първата глуха жена отпред на влиятелен университет  Каузата на Дария: Да бъде доктор, въпреки и в инвалидна количка 120 минути 6 мин. Каузата на Дария: Да бъде доктор, въпреки и в инвалидна количка  Млада жена в инвалидна количка сбъдна фантазията си… да стане доктор България 2 мин. Млада жена в инвалидна количка сбъдна фантазията си… да стане доктор  Тази събота и неделя 1 мин. " Личностите " с Кристина Газиева: Силвия Рашкова - да живееш на един мирис  Роберта Кордано – първата глуха жена отпред на влиятелен университет Тази събота и неделя 12 мин. Роберта Кордано – първата глуха жена отпред на влиятелен университет  Каузата на Дария: Да бъде доктор, въпреки и в инвалидна количка 120 минути 6 мин. Каузата на Дария: Да бъде доктор, въпреки и в инвалидна количка  Млада жена в инвалидна количка сбъдна фантазията си… да стане доктор България 2 мин. Млада жена в инвалидна количка сбъдна фантазията си… да стане доктор

5 години по-късно срещаме д-р Бояджиева в болница в Бургас. Вече лекува пациенти и е на финала на своята специализация по " Образна диагностика ".

„ Много време ми трябваше дори с цел да се приема в огледалото. Трудно е да те възприемат като доктор, когато ти самият не изглеждаш здрав. Костваше ми повече време да изградя доверие, тъй като не наподобявам като тях. Да драпаш, да настояваш, да бъдеш чут “, споделя доктор Дария Бояджиева.

Какво ти дава тази специалност, откакто към този момент я практикуваш интензивно?

“Може би не се усещам толкоз безполезна, колкото биха желали да мислят много хора. Не се усещам на половина, както споделят хората – половин човек. Дава ми задоволство, че правя нещо ”, споделя тя.

Това ли си чувала за себе си?

„ О, да - половин човек, половин жена. Да, има ги “, показва Дария.

Твоята борба каква е?

„ Видима. Не цялата. Физическата част е забележима. Това, което се случва в главата, остава невидимо. И като лепнеш една усмивка, всеки си мисли, че всичко е хубаво. А то не е… “, признава лекарката.



Всъщност хората в профил си мислим, че си доста мощен човек.

„ Аз се надявам по този начин да бъда възприемана, само че всеки има своите слаби моменти “, споделя доктор Бояджиева.

Криеш ли ги?

„ Да. Защото в случай че веднъж те видят слаб, тотално си " О, горката ". Защо би трябвало да съм " О, горката "? Въпреки че от време на време искаш да си имаш слабия миг. Но пък това са ти моментите, когато останеш самичък “, споделя още доктор Дария Бояджиева.

Историята за силата на духа - цялото изявление с доктор Дария Бояджиева, гледайте на следващия ден заран в поредицата " Личностите " с Кристина Газиева в предаването " Тази събота и неделя ". 

За нея сме ви разказвали и през 2018 г. Дария е горделивост за Медицинския университет във Варна. Тя е единственият студент по медицина в инвалидна количка. И евентуално единственият в България квалифициран доктор в такова положение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР